POZNAJ SALEWA TIROLWOOL®
TirolWool to rodzaj wełny pochodzącej od owiec żyjących w regionie Tyrolu. Te górskie owce są w stanie utrzymać ciepło dzięki doskonałym właściwościom termoizolacyjnym, a wysoka jakość ich wełny wynika ze specjalnej zawartości lanoliny, którą można znaleźć w tyrolskich jagnięciach. Wełna ta jest całkowicie odporna zarówno na ciepło, jak i zimno, przepuszcza powietrze i nadal działa skutecznie nawet po przemoczeniu.
Zeszłej wiosny Glorija Blazinsek i Giacomo Frison wyruszyli na „Szlak wełny”.
Choć nie wyjechali daleko, Glorija i Giacomo spędzili kilka miesięcy podróżując po Włoszech, aby zbadać wszystkie procesy związane z produkcją TirolWool® to wełna z wyboru dla naszych technicznych produktów odzieżowych. Znajdują się one w regionie Alp Południowo-Tyrolskich i zaczynały jako pastwiska na dnie doliny.. Glorija i Giacomo założyli swoją siedzibę w Biella w Piemoncie, aby być bliżej przemysłu przetwórstwa wełny. Dzięki temu mieli szybszy dostęp, dzięki czemu mogli wybrać wełnę lepszej jakości i wcześniej rozpocząć produkcję, dzięki czemu uzyskali produkt wyższej jakości. Setki ludzi z branży wełnianej tworzy swoje produkty z poświęceniem i troską.
Zwiedzając wiejskie części Włoch i zauważając bogactwo bogatej kultury, zatrzymali się w małej firmie w regionie Marche. U podnóża gór Sibillini zobaczyli, jak grupa kobiet tworzy delikatne i oszczędne dodatki z dzianiny. Dwudniowa wycieczka po regionie Tyrolu rozpoczęła się w Cittadella, gdzie opracowano wysokiej jakości, maszynowo wykonaną tkaninę TirolWool® Responsive. Odwiedzili także inne lokalne atrakcje i poznali wyjątkową kuchnię regionu. Po miesiącach przygotowań ich spotkanie w Montebelluna dobiegło końca. Mogli podzielić się wszystkimi możliwymi wynikami na przyszłość i spotkać się z ekspertami, aby uzyskać informacje zwrotne na temat tego, czego szuka firma.
Proces produkcji tirolwool®
Krok pierwszy - Strzyżenie
Rezultatem strzyżenia owiec jest wełna. Owce są strzyżone w celu usunięcia runa, które nazywa się wełną. Włókno usuwa się z ciała owcy i innych czworonożnych zwierząt poprzez odcięcie go ostrym nożem lub maszyną.
Owce pasą się na łąkach i pastwiskach alpejskich. Ścinane są dwa razy w roku (wiosną i jesienią) w zagrodach górskich.Wełna jest następnie przetwarzana ręcznie, prana, czesana, gręplowana i przędzona na przędzę. Przędza jest barwiona na naturalne kolory, a następnie wplatana w tkaninę na tradycyjnych krosnach.